Investigarea siturilor contaminate si evaluarea riscurilor

Investigarea siturilor contaminate presupune trei etape dupa cum urmeaza:

  • Investigarea preliminara.
  • Investigarea detaliata.
  • Evaluarea riscurilor asociate siturilor contaminate.

Investigarea preliminara presupune identificarea surselor de contaminare potentiale, caile de migrare posibile si receptorii, precum si a conditiilor geologice, hidrogeologice si hidrologice ale amplasamentului.

Investigarea preliminara incepe cu elaborarea modelului conceptual al sitului (MCS), care este reprezentarea simplificata a modului in care se presupune ca se produce contaminarea receptorilor in mediul geologic real, realizata pe baza analizei calitative si cantitative a datelor existente. Ulterior, modelul conceptual al sitului se actualizeaza pe masura ce apar informatii noi.

ENVIROLAND analizeaza toate informatiile disponibile si elaboreaza raportul de investigare preliminara astfel incat sa poata fi utilizat la proiectarea fazei de investigare detaliata. Raportul de investigare preliminara elaborat de ENVIROLAND contine harti si alte reprezentari grafice astfel incat sa poata fi inteles de toti cititorii, indiferent de pregatirea acestora.

Investigarea detaliata presupune prelevarea unor probe de sol, apa subterana si/sau vapori si analizarea acestora in laboratoare autorizate pentru stabilirea prezentei unei contaminari. Investigarea detaliata consta in doua faze, dintre care prima faza este obligatorie:

  • Investigarea propriu-zisa (principala).
  • Investigarea suplimentara – in care se adauga puncte de investigare in jurul punctelor contaminate pentru delimitarea zonelor contaminate.

ENVIROLAND realizeaza investigarea detaliata prin foraje in regim uscat cu instalatii mecanizate si manuale. In timpul lucrarilor de teren, ENVIROLAND masoara concentratia de compusi organici volatili, parametrii de calitate a apei subterane, nivelul apei si efectueaza teste de permeabilitate a acviferelor. Toate lucrarile din faza de investigare detaliata sunt menite sa furnizeze suficiente informatii pentru evaluarea riscurilor si sa ofere o imagine de ansamblu a amplasamentului pentru reducerea costurilor din faza de remediere. La solicitarea clientului, ENVIROLAND poate sa elaboreze si studiile geotehnice pentru a reduce costurile asociate lucrarilor de foraj.

Evaluarea riscurilor este un proces prin care se identifica si evaluaeaza riscurile pe care le prezinta situl contaminat pentru sanatatea umana si a mediului. ENVIROLAND evalueaza riscurile asociate sitului contaminat atat pentru utilizarea existenta, cat si pentru utilizarea viitoare a amplasamentului. Identificarea cat mai corecta a riscurilor este utila in fazele urmatoare, intrucat pe baza rezultatelor evaluarii riscurilor se stabilesc si obiectivele de remediere.

Investigarea detaliata si evaluarea riscurilor asociate sitului contaminat sunt procese care se desfasoara concomitent, iar ENVIROLAND optimizeaza toate activitatile in functiile de nevoile clientilor.

Contacteaza-ne acum!